نامه شام گروهی متشکل از فعالان رسانه ای است که به رصد و بررسی نقش حکومت ایران در بحران سوریه متمرکر است. این گروه همچنین منبع مستقل و قابل اعتمادی برای انتشار اخبار و تحلیل ها در . مورد انقلاب سوریه و نقش ایران در سرکوب آن به شمار می آید. اعضای ما گروهی شهروند خبرنگار و فعال ایرانی، لبنانی و سوری هستند که به دلایل امنیتی ترجیح میدهند فعلاً به صورت ناشناس فعالیت کنند.
عرصه مجازی، دنیای واقعیت
ما علاوه بر انتشار اخبار، با هدف وارد کردن فشار به حکومت ایران و اثرگذاری بر گفتمان یکطرفه موجود در مورد انتخاب سوریه دست به برگزاری تجمع های اعتراضی مسالمت آمیز نیز می زنیم. نخستین کنش ما در آوریل 2014، همزمان با دیدار هیئت تجاری ایرانی با تجار آلمانی در برلین صورت گرفت. کنش دوم اندکی بعد می 2014 و در وین برگزار شد، پیش و همزمان با گفتگوهای هسته ای کشورهای 1+5 و حکومت ایران.
بعلاوه در آوریل 2014 ما نامهای سرگشاده به رهبران اپوزیسیون و فعالان سوری ارسال کردیم و از آنها خواستیم که سعی کنند به زبان فارسی با مردم ایران ارتباط برقرار کرده و سخن بگویند. این نامه واکنشهای بسیار مثبتی در پی داشت و نوع نگاه و سخن گفتن انقلابیون سوری نسبت به نقش ایران در آستانه تغییر یافتن است.به زودی اخبار کنش های ما در دیگر نقاط جهان را نیز خواهید شنید …
آغاز ماجرا
روز جمعه، هشت نوامبر 2013 -مانند جمعه های پیش از آن از زمان شروع انقلاب سوریه در مارچ 2011- راهپیمایی های ضد حکومتی در سرتاسر سوریه سامان داده شده بود، اما این روز نام خاصی داشت: «جمعه نه گفتن به آشغال سوریه توسط ایران».
با دیدن تصاویر و ویدئوهای این راهپیمایی های اعتراضی، ما دریافتیم که مردم ایران از آنچه که واقعاا در سوریه در حال رخ دادن است بیخبرند. بیشتر اطلاعات اکثر ما ایرانیان از رسانههای جانبدار و یا تحت کنترل حکومت می آید. بعلاوه، متوجه شدیم که حجم اخبار قابل اتکا و معتبر در زمنیه نقش ایران در بحران سوریه و امور لبنان چقدر محدود است:
– حکومت ایران چقدر از بودجه عمومی کشور را صرف تسلیح و حمایت از بشار اسد در جنگ خونین علیه مردم سوریه کرده است؟
– چه تعداد از اعضای سپاه پاسداران دوشادوش ارتش اسد در سوریه می جنگند؟ آیا سپاه در سوریه چنان که خود مدعی است صرفاً نقش «مشاوره» به اسد را ایفا می کند؟
– حزب الله لبنان تا چه حدی در بحران سوریه نقش و دخالت دارد؟
– چرا حکومت ایران در این حد برای ماجراجویی اش در سوریه هزینه می کند؟ ایران در سوریه به دنبال چه هدفی است؟
برای یافتن پاسخ این سؤالات و فاش کردن نقش ایران در جنگ سوریه، در 10 فوریه 2014 ما صفحه فیس بوک و یک ماه بعد وبسایت خود را راه اندازی کردیم. به زودی گزارشهای کنش های بعدی ما را خواهید خواند (به بالا مراجعه کنید).
از خبررسانی تا کنشگری: تغییر فعالیتهای نامه شام
اواخر سال 2013، هنگامی که نامه شام فعالیتهای خود را آغاز کرد کمتر کسی در سوریه و ایران توجهی به نقشی که حکومت ایران در سرکوب انقلاب سوریه ایفا میکرد توجهی داشت. به جز اخبار کلیشه ای، اطلاعات چندانی در زمینه وسعت و شکل دخالت سپاه پاسداران و حزب الله لبنان در جنگ سوریه وجود نداشت که بتوان به آن اعتماد کرد. درست به همین دلیل نامه شام شکل گرفت تا خلاء موجود در این زمینه را پر کند.
اکنون اما دیگر دخالت ایران در بحران سوریه بر کسی پوشیده نیست (حتی فرماندهان سپاه و حزب الله نیز هر از چندگاه در مورد آن لاف می زنند) و بسیاری از رسانههای مستقل و غیر مستقل نیز اخبار این دخالت را به صورت گسترده منعکس می کنند؛ در نتیجه نیاز چندانی به تمرکز بر روی انتقال اخبار و اطلاعات در این مورد حس نمی شود.
هدف ما از ابتدا ترکیب خبررسانی و کنشگری بوده است اما از آنجا که پیش از این خبررسانی در مورد این موضوع ضروری به نظر می رسید، به ناچار حجم زیادی از زمان ما صرف این کار می شد؛ و اکنون دیگر ضرورت خبررسانی مرتفع شده است.
به همین دلیل ما در نامه شام تصمیم گرفتهایم به امید اینکه نقشی در توقف خونریزی در سوریه و مجازات بانیان آن ایفا کنیم، از این پس بر کنشگری در این مورد متمرکز شویم. بانیان این وحشیگری در چشم ما بیش از هرکسی آیت الله خامنه ای و سردار قاسم سلیمانی هستتند، کسانی که در حال حاضر سررشته امور را در سوریه به دست دارند.
تاکنون به سخن گفتن اکتفا کردهایم، اما حالا دیگر وقت عمل رسیده است.